Pojem problémový pes

19.11.2013 12:34
Pojmem problémový pes se setkáváme téměř denně. Média informují o pokousání dětí i dospělých se železnou pravidelností. Následně v televizi radí psí psychologové a znalci psích duší jak těmto problémům předcházet. Nejsem psí psycholog ani hvězda z americké show, ale pokusím se svůj názor na tuto problematiku vysvětlit.     

 

Šelmy na gaučích

Musíte si tedy uvědomit, že pes není plachý býložravec, který bude konflikt řešit raději útěkem než obranou. Agresivita je přirozená vlastnost. Mají ji všechna zvířata, aby přežila. Šelmy ji mají možná ve větší míře, protože živočišné potravy je méně, a tak musejí o díl urputněji bojovat než např. koza o trs trávy na pastvě. Nesmíme se tedy divit, že pes dá přednost kousku zapáchajícího masa před granulemi, rád prožene ptáky, kočky, nebo jinou zvěř a vždy bude hájit svoje teritorium před cizími psi. Ale právě většina lidí hledá klidného parťáka, který nevyvolává konflikty a přizpůsobí se našemu životnímu stylu. Pes je již dnes především společník. A to je právě  ten kámen úrazu! Skoro všechna plemena psů byla původně vyšlechtěna jako pomocník člověka.
 

Energii třeba zužitkovat

Nakonec po nich chceme, aby většinu dne trávily v bytě nebo na malé zahradě. Nic nekousali, neničili a neobtěžovali návštěvy či sousedy. Ale co ten chudák pes má dělat, když mu jeho předkové po generace aportování, stopování, hlídaní nebo pasení přímo nechali v krvi. Kde má tuto energii spotřebovat? Potom tyto psy odsoudíme za to, že po letech bezproblémového   soužití  “najednou” kousne sousedovo dítě. Je to jako horká pára, pokud  nemá možnost uniknout, tak “najednou” tlaková nádoba vybouchne. 
 

Vše je na nás  

Proto musíme svého psa zaměstnat. Vymyslete mu nějakou činnost, kde svoji energii vybije. Je užitečné například naučit  psa
  • Aportovat
  • Nosit na sobě brašny s nákupem.
  • Tahat vás v zimě na běžkách nebo vytahovat dětem sáňky.
 
Pes bude mít pravidelnou aktivitu, naučí se s vámi komunikovat. Prožijete spolu tak šťastnější plnohodnotnější život.    
 
 
 
 
 
 
 
  
 

 

—————

Zpět